Dirigent Harmonieorkest

Txemi Etxebarria

Joxe Migel “Txemi” Etxebarria begon zijn muzikale loopbaan in Spanje. Daar werd hij in 1980, in het plaatsje Arrasate, geboren. Hij is zich na een opleiding als milieukundige volledig op de muziek gaan richten. Hij rondde in 2003 zowel een bachelor pedagogie als hoorn af in Bilbao, Spanje. In 2005 kwam hij naar Nederland, hier studeerde hij aan het conservatorium van Maastricht bij Will Sanders en Willy Bessems. Hier behaalde hij in 2009 zijn Masteropleiding. Txemi was als hoornist reeds verbonden aan het Limburgs Symfonie Orkest, Young Symphony Orchestra Bayreuth, Basque Young Orchestra en Orquesta Sinfónica de Bilbao. Tegenwoordig speelt hij onder andere bij het Zuiderwind Blazers-ensemble en Lola Marie & Les Chats Noirs cabaret gezelschap.

In 2011 behaalde hij aan het conservatorium van Maastricht zijn Bacheloropleiding Orkestdirectie bij Enrico Delamboye en Jan Stulen. Joxe Migel is een echte wereldreiziger, want zijn Masteropleiding behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov. Hij dirigeerde reeds het Staat-orchester Rheinische Philharmonie Koblenz en het Studenten Symfonie-orkest Conservatorium Maastricht en in 2016 was hij finalist van de “Black Sea” Opera Conducting Competition.

Joxe Migel is een veelzijdig muzikant, naast hoorn en directie heeft hij compositie gestudeerd bij Jef Penders en krijgt hij regelmatig opdrachten voor composities en arrangementen.

Als dirigent was Joxe Migel onder andere actief bij Harmonie Kunst Door Oefening (KDO) Maastricht, Gildenbondsharmonie Boxtel, “Coma” (Contemporanean Music for All), Het ZomerOrkest Nederland (2015 en 2016) en Opéra Comique Maastricht. Daarnaast was hij assistent-dirigent bij Harmonie Petrus en Pauls (o.l.v. Matty Cilissen).

In april van 2015 dirigeerde hij het Orquesta Lírica de Maastricht voor de productie van Opéra Comique Maastricht “La Gran Esperanza!”, waarmee hij en het hele team een recensie van vijf sterren behaalde (De Limburger).

Sinds januari 2017 is Joxe Migel ook dirigent van Harmonie Sint Aemiliaan Bleijerheide. Sinds november 2017 is Joxe Migel dirigent van ons harmonieorkest.