Informatie Muziekvereniging

Muziekvereniging TOG (Tot Onderling Genoegen) Welten-Heerlen: een vereniging voor muzikanten van alle leeftijden! De muziekvereniging bestaat uit het Harmonieorkest, het Jeugdorkest (JOW), de Waltine Kapel en ad hoc ensembles. Haar verschillende onderdelen geven regelmatig concerten en uitvoeringen in Welten en omstreken. Ook verzorgen wij de mogelijkheid tot het volgen van muzieklessen via onze vereniging, voor zowel jeugd als volwassenen! 

Het Harmonieorkest staat o.l.v. Txemi Etxebarria. Repetities vinden plaats op vrijdagen van 20:00 uur tot 22:15 uur in het Gemeenschapshuis Welten. Het Jeugdorkest staat o.l.v. Bart van den Hof en repeteert eveneens op vrijdagen in Gemeenschapshuis Welten, van 18:45 uur tot 19:45 uur. De vereniging tracht op allerlei manieren om jeugd en volwassenen te enthousiasmeren om een instrument te bespelen en samen muziek te maken. Muziek maken is voor iedereen. Dat is de kern van onze vereniging.

Hierbeneden kunt u iets lezen over de lange geschiedenis van onze vereniging.

Harmonie Tot Onderling Genoegen Welten-Heerlen werd in maart 1919 als fanfare opgericht. Kort daarna werd de fanfare omgedoopt tot een harmonie. Via enkele succesvolle concoursen komt de harmonie in de jaren 30 van de vorige eeuw in de afdeling “Uitmuntendheid” terecht.

Het 30-jarig jubileum werd in 1949 uitbundig gevierd. De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht was naar Welten afgereisd om het feest te openen. In de jaren 50 begon de harmonie ook concertreizen naar Duitsland en Luxemburg te ondernemen (Ettlingen, Villingen, Liedolsheim, Echternach). In 1957 klom de harmonie weer een niveau. Onder leiding van Sjo Weijers nam de harmonie deel aan een concours in de ere-afdeling.  In 1972 werd de Waltine Kapel opgericht. Deze zou in de jaren erna vele feestavonden muzikaal opluisteren. Ger Akkermans was inmiddels als dirigent aangesteld en leidde het orkest naar grote successen op bondsconcoursen en WMC’s en in 1985 promoveerde het orkest naar de afdeling Superieur (nu 1e divisie).

In 1987 werd het Jeugdorkest Welten (JOW) opgericht. Dirigenten Sef Winthagen en Jacques Dubois wisten het jeugdorkest vervolgens op de muzikale kaart te zetten. Dirigenten Rob van der Zee en Jos van de Braak weten vervolgens het orkest ook in de superieure afdeling met groot succes te handhaven. Vanaf 2003 breekt er een moeilijkere tijd voor de vereniging aan. Ledenaantallen lopen terug door het individualistischer worden van de maatschappij en door jeugdleden die na hun schooltijd uitwaaieren over het hele land en dus het orkest verlaten.

Ondanks die terugval in ledenaantal weet het orkest momenteel onder leiding van dirigent Txemi Etxebarria nog steeds erg aantrekkelijke concerten te kunnen geven. Dirigent Bart van den Hof zorgt er bij het Jeugdorkest Welten op dit moment voor dat de “grote” harmonie nog jaren voorzien wordt van jeugdige muzikanten. Momenteel bestaat het harmonieorkest uit ongeveer 45 muzikanten.

Hierbeneden kunt u nog een extra artikel lezen over de geschiedenis van TOG Welten, geschreven door Marcel Krutzen ter ere van het 100-jarige bestaan van de vereniging.

MijnStreek-2019-2-Marcel-Krutzen-100-jaar-T.O.G.-Welten-002

(beweeg met de muis over het titelblad en gebruik de pijlen (linksonder) om te bladeren tussen de verschillende pagina’s)